Ferskvaren bringer liv til Odda

For to år siden var Renate Røsten og Magne Svan usikre på om det var interesse for nye matkonsepter på Odda. Det viste seg at det ikke var noen grunn til bekymring. – Siden vi åpnet i september 2022, har vi opplevd en enorm vekst, sier Renate til SMAKmagasinet når vi er på besøk. – Odda ble litt dødt da smelteverket stengte i 2003, men det er mye som har skjedd de siste årene. Det er en god utvikling her nå, og mye spennende som skjer!

Ferskvaren begynte som en delikatessebutikk med kafé, og har utviklet seg til å også være en fullverdig restaurant.
–  Før vi begynte, var vi klare på hva vi ønsket at Ferskvaren skulle være. Men vi oppdaget raskt at befolkningen i Odda ønsket en restaurant, og da var det bare å utvide konseptet, sier Magne. – Hele prosjektet har blitt mye større enn vi først hadde tenkt. Det er utrolig gøy!

Historisk bygg med ny gnist

Ferskvaren holder til i et bygg fra 1914, som har huset alt fra sigarfabrikker til frisørsalonger. Bygget har imidlertid stått mer eller mindre tomt siden 80-tallet.
– Det var derfor et omfattende oppussingsprosjekt, men det var virkelig verdt innsatsen. Magne har for eksempel bygd hele baren, og har vært ute og hogd all veden selv, sier Renate.
– Vi har brukt mye tid på å finne riktig interiør. Vi har vært innom utallige bruktbutikker for å finne detaljer som kan passe inn, sier Magne. – Man må jo finne riktig stil og design. For eksempel er bordnumrene fra et gammelt hotell, noe som bidrar ytterligere til lokalets historiske preg.

Både Renate og Magne er fra Odda. Renate har bakgrunn som kokk, og jobbet blant annet på Hurtigruta i 12 år. Magne var opprinnelig lastebilsjåfør.
– Jeg skulle egentlig bare være på Hurtigruta én sesong, men så begynte jeg å stige i gradene. Til slutt ble jeg kjøkkensjef, og da kunne jeg jo ikke gi meg, sier Renate og ler. – Men så måtte jeg selvfølgelig komme tilbake til hjemstedet.
– Vi har kjent hverandre hele livet, men plutselig skjedde det ting mellom oss, sier Magne og ser på Renate med et smil. – Vi visste at vi hadde lyst til å starte noe eget, så vi begynte å leke med tanken. Og plutselig befant vi oss midt oppi et oppussingsprosjekt.

Lokalt og hjemmelaget

Hos Ferskvaren er menyen basert på lokale råvarer, og alt er hjemmelaget. Her er det ingen ferdigprodukter som brukes.
– Vi samarbeider med mange lokale leverandører, og serverer blant annet kjøtt, kylling og oster fra nærområdet. Torsk og fiskesuppe er storfavorittene på menyen, så det er fiskeglade mennesker som bor i Odda, sier Renate. – Men vi har jo også mye annet, slik som biff og burgere. Vi solgte for eksempel 1100 burgere i løpet av juni.
– Jeg har lyst til å kalle konseptet vårt for ‘rustikk fine dining’, men det blir ikke helt riktig, sier Magne. – Dette er nemlig en plass hvor absolutt alle er velkomne, og det skal ikke være «stivt». Her kan du komme i joggebukse om du vil! 

Også på drikkefronten har de et stort utvalg fra lokale leverandører.
– Vi selger veldig mye lokal sider for tiden. Populariteten til kvalitetssider er på vei opp. Dette er noe Hardanger har jobbet veldig mye med de siste årene, og det er tydelig at dette arbeidet har gitt resultater. Det er også fint for oss å kunne tilby ordentlige produkter som ikke er vin eller øl, som jo er det folk ellers gjerne velger, sier Renate. – Det blir jo også noe helt eget når man handler direkte fra leverandørene, og også har vært på omvisning hos dem. Da kan vi fortelle en helhetlig historie om både maten og drikkevarene vi har på menyen.

Samlingspunkt og turistmagnet

Lokalbefolkningen i Odda har tatt godt imot Ferskvaren, og utnytter blant annet tilbudet deres til sammenkomster og catering.
– Det er ingen i området som ikke vet hvem vi er. Enten har folk vært her og spist, eller så har de møtt oss når vi er ute. Vi deltar på alt mulig av festivaler, stands, bryllup og lignende, og sier ja til alle forespørsler, sier Renate. – Hverdagen er derfor variert, noe som er utrolig gøy. Det er fint å kunne komme seg ut og prate med folk på en litt annen måte!
– Vi får også besøk av en økende strøm med turister, sier Magne. – Turismen i området har eksplodert, spesielt på grunn av Trolltunga. Så det har blitt enormt stor pågang, og det er ingenting som tilsier at det kommer til å bremse i tiden fremover. 

Renate og Magne har også mange planer for videre utvikling. Blant annet skal de drive restauranten på en camping som etter planen skal åpne i høst.
– Campingen har ikke fått noe navn ennå, og konseptet er heller ikke helt spikret, sier Magne. – Men det vi vet sikkert, er at det kommer til å bli store greier.
– Da vi først fikk tilbudet om å drive restauranten der, tenkte vi at det ikke kom til å gå, men vi måtte jo bare takke ja! Det kommer til å bli mye jobb med to restauranter, men det blir også vanvittig gøy, avslutter Renate. 

ANNONSE