5 tips for å gjøre iskaffen bedre

De siste årene har kalde kaffedrikker blitt stadig mer populært. Som serveringssted er det viktig å følge med på trendene som skjer i samfunnet, og å kunne tilby gjestene det de har lyst på. Det kan derfor være fornuftig å sette iskaffe på menyen – og sørge for at den blir like god som kundene drømmer om. Her kommer derfor 5 enkle tips som kan gjøre at iskaffen som serveres blir så god som mulig.

1. Bruk riktig mengde vann

Dette høres kanskje selvsagt ut. Men en av de vanligste måtene å lage iskaffe på, er å brygge varm kaffe direkte over isbiter – såkalt japansk iskaffe. En feil mange gjør når de lager iskaffe på denne måten, er at de ikke tar høyde for at isbitene smelter. Dette resulterer i utvannet kaffe. 

Løsningen er heldigvis enkel. Tar man vannet fra isbitene med i beregningen, unngår man dette problemet. Skal man for eksempel lage 1 liter kaffe, kan man erstatte opptil halvparten av vannet med isbiter. Til 60 gram kaffe kan man derfor bruke 5 dl vann og 500 gram isbiter. Kaffen som traktes vil da bli sterkere enn vanlig, men vil også vannes ut av isbitene. Den ferdige kaffen får dermed riktig blandingsforhold. 

2. Bruk kaffeisbiter

Når man serverer iskaffe, er det vanlig å ha isbiter i kaffen. Etter hvert som isbitene smelter, vil imidlertid iskaffen bli stadig mer utvannet, noe som kan være en litt kjip opplevelse for kundene. Ønsker du å skille deg ut fra andre serveringssteder, kan du derfor servere iskaffen med kaffeisbiter i stedet for vanlige isbiter. Etter hvert som isbitene smelter, vil da iskaffen få kraftigere kaffesmak. Det er litt mer jobb enn å bruke vanlige isbiter, men man vil til gjengjeld få svært fornøyde kunder!

3. Oppbevar kaffen kaldt og lufttett

For å spare tid og øke effektiviteten kan det lønne seg å brygge større mengder kald kaffe, og ha det stående klart. Da er det viktig at kaffen oppbevares i en lufttett beholder i et kjøleskap. Kaffen tar nemlig raskt til seg smak og lukt fra andre matvarer.

4. Ikke la kaffen stå for lenge

I tillegg til at kaffen bør oppbevares på riktig måte, er det også viktig å ikke la den stå for lenge. Dette gjelder spesielt for serveringssteder som ikke selger så mye iskaffe. Selv om kaffen har relativt lang holdbarhet når den oppbevares riktig, vil oljene som er i kaffen likevel harskne over tid og skape uønskede smaker. I tillegg forsvinner kaffens aromastoffer over tid, og gammel kaffe vil derfor smake kjedeligere enn fersk kaffe. 

Dersom ditt serveringssted ikke selger store mengder iskaffe, kan det lønne seg å lage kaldbrygget kaffe i stedet for japansk iskaffe. Denne kaffen oksideres nemlig ikke like raskt, ettersom den brygges med kaldt vann. Den kan derfor fint oppbevares i en ukes tid uten at den får noen vesentlige smaksendringer.

5. Velg riktig bryggemetode

Det går an å argumentere for at alle bryggemetoder er «riktige». Men ulike bryggemetoder bringer også frem ulike smakskarakteristikker fra kaffen. For eksempel gir håndbrygging en ren og lett kaffe med mye syrlighet. Denne bryggemetoden passer derfor godt til lysbrente kaffetyper med fruktige og florale smaker, og bør velges dersom man ønsker en iskaffe med en lett og forfriskende smaksprofil. Dette er også en iskaffe som passer best uten melk og andre tilsetninger. 

Til sammenligning gir presskanne et kraftigere brygg med mer fylde og en tykkere munnfølelse. Dette er derfor en bryggemetode som med fordel kan velges for mørkbrente og kraftige kaffetyper, gjerne med innslag av sjokolade, karamell og nøtter i smaksprofilen. Denne kaffen passer ypperlig med melk og søtning.

  

Les mer om kaffe på kaffegeek.no!

ANNONSE