– Har aldri angret

– Da jeg skjønte at det gikk an å leve av noe jeg elsket å drive med, fikk jeg frysninger over hele meg. Jeg har ikke angret et sekund, stråler Rikke Gjerde (23), som jobber på et av Bergens «hotteste» spisesteder.

I krysset Komediebakken/Baneveien finner du BARK mat- og vinbar, et hyggelig sted med god mat. Men hvis du ser enda nøyere etter før du går inn, finner du en diskré dør liksom litt til høyre, der det står «Gaptrast» med små, anonyme bokstaver. Bak den mystiske døren ligger det nyeste «påfunnet» til gjengen som sikret Bergens første Michelin-stjerne i 2020. Gaptrast er et kulinarisk teater i 20 retter, og mer får vi ikke lov til å si – for ikke å ødelegge opplevelsen for kommende gjester.

Men det er altså på dette stjernelaget vi finner Rikke Gjerde, som nettopp har skiftet beite fra førstekokk på Hotel Norge by Scandic til «ekstrem» fine dining.
–  Jeg begynte på Hotel Norge som lærling, og avanserte etterhvert opp til førstekokk. Fantastisk sted å jobbe. Flotte kolleger. Og med en sånn hotelljobb lærer du litt om alt, siden du må kunne fikse alt fra enkle og velsmakende til bugnende frokoster – til solide middager a la carte i en fullsatt restaurant.

En ny verden

– Men så har jeg alltid vært nysgjerrig på dette med fine dining. På en slik restaurant kommer du ikke bare for å spise. Du kommer for å kjenne på atmosfære, for å få en service du ikke får andre steder, for å bli utfordret med nye smaker – rett og slett for å få en aha-opplevelse, der god mat er en del av en større pakke.
– Og så var det noen som kjente noen, og plutselig fikk jeg mulighet til å prøve meg her på Gaptrast. Fantastisk spennende. 100 prosent profesjonelt. Krever total fokus fra start til slutt.

Fra bestemor og pappa

 – Om jeg alltid har vært glad i kjøkkenet? Jeg har vel kanskje det. Jeg har likt å lage mat sammen med bestemor, og etterhvert pappa, så lenge jeg kan huske. Det er gode minner fra barndom og oppvekst. Så det føltes jo fantastisk da jeg etterhvert oppdaget at jeg kunne jobbe med mat på heltid.
– Det beste med jobben er smilet til gjestene, når det de får servert overgår forventningene de hadde da de kom. Det er viktig for meg at folk har det bra – og det har de når de nyter skikkelig god og velsmakende mat.

Fremtidsplaner?

­– Jeg har satt meg store mål for fremtiden. Samtidig er jeg bevisst på at selve reisen dit er viktig i seg selv. Derfor satser jeg på å kunne jobbe utenlands om noen år, i land som Danmark og Frankrike – for å lære nye teknikker, bli kjent med nye smaker, og erfare andre perspektiver på matkultur.
– Men jeg trives godt i Bergen, så jeg håper å kunne komme tilbake til fine dining-miljøet her, med nye erfaringer i kofferten.

Råd

– Kokk er et tøft yrke, men det tøffe med jobben blir ofte feil formidlet. Det handler ikke om kjefting og bråk, som du ser på TV. Det handler om at du må trives med å jobbe, trives med å ta ansvar, trives med å stille opp for laget ditt. Hvis dette høres logisk ut for deg, så er kokk en yrkesvei du burde se nærmere på. Men hvis du trives best hjemme på sofaen, så bør du nok lete etter en annen karriere, blunker Rikke, før hun går tilbake til kollegene på kjøkkenet, for å forberede kveldens happening på Gaptrast.

Morofakta

Gaptrast er et annet ord for måltrost, for alle oss som ikke visste det fra før :-D

ANNONSE