Spise laks, eller spise som en laks?

«Alle» vet at fisk er sunt, og at det bør inngå i et variert kosthold. Spesielt fet fisk slik som laks trekkes frem i denne forbindelse. Men nyere forskning viser at det kan være sunnere å spise som laksen, heller enn å spise selve laksen.

Forskningsstudien er publisert i tidsskriftet Nature Food. Den utfordrer nettopp den generelle oppfatningen om at noe av det sunneste man kan spise, er laks. Studien fant nemlig at det kan gi store ernæringsmessige gevinster å spise mat som er lavere i næringskjeden – altså det laksen spiser.

Næringsstoffer direkte fra kilden

Studien har brukt data samlet inn fra norsk fiskeoppdrett, som viser at oppdrettslaks mangler den samme mengden næringsstoffer som villaks. Blant annet har oppdrettslaks vesentlig lavere mengder jod, kalsium, omega-3, jern og vitamin A og B12. Hvis man i stedet for bytter ut laksen med det laksen spiser – nemlig små villfisk som makrell, sild og ansjos – får man disse næringsstoffene direkte fra kilden.

En annen bonus med denne endringen, er at det er bedre for miljøet å spise småfisk, ettersom større fiskearter da vil få lov til å faktisk vokse seg store. Mindre fiskearter lever også kortere liv, noe som betyr at de får i seg mindre mengder uønskede stoffer, slik som kvikksølv, samtidig som de har høyere tetthet av blant annet proteiner, vitaminer og mineraler. 

Studien anbefaler derfor at man omfordeler en del av småfisken som brukes som fôr til konsum for mennesker. Dette gir flere næringsstoffer, og vil dermed kunne forbedre folkehelsen, samtidig som populasjonen av vill sjømat øker. Dette kan derfor ha stor innvirkning på både folkehelsen og miljøet.

ANNONSE