Høst krever kanskje punsj?

God punsj er selskapelig drikke, og ekte punsj er punsj med te – ifølge punsj-purister. Kan gjøre seg på høstmenyen, siden punsj kan serveres både varm og kald.

«Punsj er ein selskapsdrikk som i regelen er blanda av alkohol og andre ingrediensar. Punsj blir gjerne servert i ein vid bolle, og har gjerne lågare alkoholinnhald enn andre cocktailar» skriver Wikipedia om selskapsdrikken som ble borte med teposens inntog – som en av flere årsaker. Nå er den ekte punsjen – med te – tilgjengelig igjen. I hvert fall på steder som Punch Room i London og som «Fish House Punch» på The Fountain Inn i den amerikanske hovedstaden.

Konservering

Legenden om punsj forteller om en drikk som oppsto på grunn av mangel på øl og vin – på britiske handelsstasjoner i Asia. Noe måtte gjøres. Lange og tungvinte reiseveier krevde praktiske løsninger, også på transport av alkohol. Derfor ble alkoholen fraktet «rå», i form av destillert sprit. Men for å drøye den ut, og gjøre spriten drikkelig, måtte den blandes ut før den kunne nytes. Og dermed skal punsjen ha blitt virkelighet. Blandingsforholdene var nok ulike, men et rim fra 1800-tallet som omhandler «marinepunsj» kan kanskje fortelle noe om hvordan det hele ble fremstilt: «One of sour, two of sweet, three of strong, and four of weak».

Kjennere tror at «sour» peker på sitrus, og at «sweet» hinter mot sukker eller melasse. «strong» er vel selvforklarende … Og «weak» skal altså referere til te.

Bollevis

Punsjen forble ikke på de britiske handelsstasjonene, men ble med tilbake til gamlelandet – der det ble mektig populær. Den ble gjerne laget i større kvanta, som ble servert i store punsjeboller. Riktig så sosialt, altså. Den britiske punsjen ble gjerne holdt varm, mens man i de amerikanske koloniene snart utviklet en nedkjølt versjon, med is.

Praktisk der det funker

Det er rimelig opplagt at servering av drikk fra svære boller blir upraktisk i dagens serveringsvirkelighet. I hvert fall på barer og restauranter. Dette var faktisk enda en av årsakene til punsjens synkende popularitet. Men på arrangement der flere mennesker er samlet til felles hygge, vil punsjen kunne gjenfinne et marked. Og siden den ekte punsjen er relativt ukjent i våre dager, vil et slikt tilbud kunne fremstå som både kult og retro. Men ikke glem teen! 

Kilde: Gastro Obscura m.fl.

ANNONSE